Uw reporter trekt ten strijde tegen Somalische piraten

Print

Uw reporter trekt ten strijde tegen Somalische piraten

Antwerpen - Sinds dit jaar startte het ministerie van defensie een nieuw traject waarbij de pers de kans krijgt om operaties van defensie van dichtbij mee te maken : embedded journalism. Dit nieuwe programma maakt het voor de Belgische media mogelijk om tot tien dagen lang met de Belgische troepen in het operatietheater te bivakkeren en het leven van ‘onze jongens’ van nabij te volgen.


Fotograaf Bas Bogaerts kreeg als één van de eerste de kans om zich bij de missie ‘Atalanta’ te voegen in Somalië. Hij diende wel eerst een week op training te gaan in de marinebasis van Brugge om zich te scholen in scheepskennis, brandbestrijding en veiligheid aan boord van het fregat ‘Louise Marie’.

op de expertenpagina van John De Wit.

Het leven aan boord van een militair schip ligt niet voor de hand, zeker niet als burgerjournalist. Op korte tijd moet hij immers heel wat vaardigheden onder de knie zien te krijgen om optimaal te kunnen functioneren aan boord van het fregat zonder daarbij de bemanning te hinderen in hun werk.

Bas Bogaerts : “De grootste vijand aan boord van een schip is natuurlijk brand. Even de brandweer bellen is helaas geen optie. Om kleine en grote branden snel te kunnen bedwingen wordt van iedereen aan boord verwacht dat ze een basistraining brandbestrijding volgen."

"Wij leren op een snelle en efficiënte manier de verschillende brandblusapparaten te hanteren, kleine branden te blussen en de noodkreten voor brand te schreeuwen. Ook wordt er van ons verwacht dat we vlot onze weg door het schip zien te vinden en de basiscommando’s van de omroep kunnen verstaan."

Meer informatie over de geschiedenis van de piraterij in Somalië en over de maatregelen die daartegen kunnen worden genomen vindt U Lees hier de dagelijkse blog van Bas Bogaerts
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio