"Openbare diensten zijn buiten kantoortijden amper bereikbaar"

Openbare diensten zijn buiten kantoortijden amper bereikbaar

"Openbare diensten zijn buiten kantoortijden amper bereikbaar"

Print
Openbare en andere diensten zijn vaak enkel geopend tijdens de kantoortijden en te weinig na 17 uur en op zaterdag. Dat meldt Test-Aankoop. De situatie is nauwelijks beter dan zeven jaar geleden.

De consumentenorganisatie ging de openingstijden na van 1.581 gemeenteadministraties, ziekenfondsen, keuringscentra, bpost, bibliotheken, containerparken, banken en directe belastingen.

De meeste gemeenteadministraties zijn één keer per week buiten de kantoortijden open. Bij de burgerlijke stand zijn vier op de vijf loketten enkel op zaterdagvoormiddag of één avond tot 18 uur open. Bij de dienst identiteitskaarten is dat drie op de vijf. De situatie bij stedenbouw wordt "ronduit abominabel" genoemd.

De helft van de containerparken scoren zwak. Zij zijn enkel op zaterdag of één avond per week geopend. De directe belastingen scoren nog slechter: deze kantoren zijn enkel in de voormiddag open.

Bibliotheek

Een op vijf bankkantoren is nooit geopend buiten de kantooruren. Het grootste deel is enkel op zaterdagvoormiddag of één avond per week open. Ook bij bpost openen vier van de tien kantoren de deuren buiten de openingstijden.

De ziekenfondsen doen het iets beter. Vier op de tien kantoren zijn enkel open tijdens de openingstijdenL, maar afspraken zijn ook na de kantooruren mogelijk. Bij meer dan de helft van de bibliotheken kunnen bezoekers terecht op zaterdag en minstens twee avonden per week.

MEEST RECENT