Geen 15 miljoen euro voor Holocaustverzinsel

Print
De Belgische schrijfster Monique De Wael grijpt naast 15 miljoen euro. Volgens de Amerikaanse rechtbank moet haar uitgeefster haar namelijk niet betalen voor het verzonnen verhaal over haar ontsnapping aan de nazi's en haar leven tussen de wolven.

De 73-jarige De Wael schreef in 1997 het boek 'Overleven met de wolven' onder de valse naam Mischa Defonseca. Het verhaal draait om een jong Joods meisje dat haar ouders ziet verdwijnen naar de concentratiekampen. Ze kan zelf ontsnappen aan de nazi's en begint een gevaarlijke tocht door Europa. Ze overleeft de reis omdat ze opgenomen wordt in een roedel wolven.

Het verhaal werd in 18 talen vertaald en werd een wereldwijde bestseller. Twee jaar geleden gaf onze landgenote toe dat ze het hele verhaal verzonnen heeft. Ze verbleef de hele oorlog in Brussel bij een pleegfamilie. Haar ouders werden door de Duitsers gedood, maar haar vader biechtte eerst nog alles op over het verzet.

De Wael was op het moment dat ze de leugen toegaf al verwikkeld in een gerechtelijke strijd met haar uitgeefster Jane Daniel. Een jury oordeelde dat Daniel verschillende afspraken niet was nagekomen en kende de schrijfster een vergoeding van 15 miljoen euro toe.

Ghostwriter

Het hof van beroep van Massachusetts heeft nu echter beslist dat ze het geld toch niet krijgt. Volgens de rechter had de jury zich vorige keer laten misleiden en de zaak niet correct beoordeeld.

De ghostwriter van het boek kan wel rekenen op een vergoeding van de uitgever en mag zo'n 7 miljoen euro op zijn bankrekening verwachten. Die wist namelijk ook niet dat het verhaal verzonnen was.

MEEST RECENT