Dikke mist rond Chinese kandidaat Opel Antwerpen

Er rijzen almaar meer vragen over de identiteit en de herkomst van CHTC, de Chinese groep die ondanks de weigering van GM de Antwerpse Opel-fabriek wil overnemen. "Zelfs in China is er niets over die groep terug te vinden", zegt de bekende autoanalist Vic Heylen.

jlenaerts

Een delegatie van CHTC (of voluit: Zhenzhou Hi-Tech Vehicle Ltd) deed eind vorige maand haar plannen uit de doeken in het Europees Parlement op uitnodiging van de Opel-bonden en europarlementslid Bart Staes (Groen!). Die willen General Motors nu via de Europese Commissie verplichten om toch met CHTC te onderhandelen over een verkoop.

"Een onzalig idee. Want niemand weet waar die Chinezen voor staan", zegt Heylen, die een collega in China op zoektocht uitstuurde. "Na twee weken zoeken heeft die man mij verzekerd dat er onder de 180 geregistreerde autoconstructeurs in China geen enkele is met de naam CHTC. Hij heeft ook geen toeleverancier of investeringsholding gevonden met die naam."

De Chinese kandidaat maakt zich nochtans sterk dat hij naast de Astra ook de Landwind wil produceren in Antwerpen. Maar bij Landwind zelf wil niemand dat bevestigen.

Volgens een van de Nederlanders die optreedt in naam van de Chinese kandidaat is er echter niets aan de hand. Hij verwijst naar de website van een grote textielgroep, die via een dochterbedrijf zou gelieerd zijn met CHTC. "Zo werken die staatsholdings nu eenmaal. In Europa begrijpen ze dat niet."

PL