Het weerbericht voor Limburg

Het weerbericht voor Limburg

Vakantie

Het weerbericht voor Limburg

Print

Update zaterdag 27 november 7u30

Vanochtend is het eerst nevelig of lokaal zelfs mistig. In de loop van de voormiddag loopt de temperatuur traag op tot boven het vriespunt. Namiddag wordt het zo'n 2°C. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af bij een zwak windje uit veranderlijke richtingen. Vanavond gaat het snel weer vriezen.

Zondagochtend komt het op vele plaatsen tot matige vorst, dit wil zeggen temperaturen van -5°C of lager. Overdag krabbelt de temperatuur nog net tot het vriespunt. Het blijft tot de avond droog met afwisselend zon en wolken. 's Avonds zou er vanuit het oosten mogelijk wat motsneeuw kunnen vallen.

Volgende week blijft het koud winterweer. Bovendien kan er af en toe sneeuw aan te pas komen.

Maandag schuift volgens de huidige berekeningen een sneeuwzone vanuit Duitsland over grote delen van Nederland. Een kleine verschuiving naar het zuiden zou dus betekenen dat ook wij hiermee te maken krijgen. Voorlopig hou ik het echter bij soms lichte sneeuw of motsneeuw, vooral over het noorden van de provincie. Het blijft koud met minima rond -4°C en maxima om en bij het vriespunt.

Berichten over sneeuwchaos en sneeuwstormen die hier en daar al in de media opduiken zijn echter op z'n minst zeer voorbarig. Er zijn inderdaad weermodellen die soms met dergelijke berekeningen op de proppen kwamen de voorbije dagen. Om vervolgens bij eenvolgende berekening hun staart weer in te trekken. Dat zo'n berekeningen 4-5 dagen van tevoren nog zullen veranderen is een zekerheid, dus concrete uitspraken over sneeuwchaos zouden onprofessioneel zijn.
Momenteel acht ik op basis van de diverse weermodellen de kans op een sneeuwstorm zeer gering. We moeten zelfs nog afwachten of er überhaupt enkele centimeters sneeuw kunnen vallen.

Alles valt of staat met een depressie die zich de komende dagen boven Z-Frankrijk zou moeten uitdiepen en vervolgens koers zetten richting de Lage Landen. De exacte omvang van de depressie en zeker ook het traject zijn voor ons van belang voor de neerslagverwachting, alsook het windveld. Trekt de kern dicht in onze buurt voorbij dan is de kans op sneeuw erg groot en kan het bovendien, afhankelijk van de diepte van de kern, stevig gaan waaien. Trekt de kern op ruimere afstand voorbij dan zijn de neerslagkansen kleiner.
Dit laatste is wat de laatste weerkaarten bijna unaniem laten zien. Voor definitieve conclusies wachten we echter best nog even de evoluties tijdens het weekend af.

Het gevolg van de zuidelijke koers is wel dat wij meer transportkou uit het noordoosten over ons heen krijgen. Het zal 's nachts matig tot lokaal streng (afhankelijk van al dan niet een sneeuwdek) vriezen en ook overdag blijft het kwik minstens tot het weekend beneden het vriespunt.
Mogelijk volgt meteen na het weekend een duidelijke verzachting.

Ruben Weytjens

NIET TE MISSEN