Detiège: "Vrouwendag op 8 maart moet vrije dag worden"

Detiège: Vrouwendag op 8 maart moet vrije dag worden

Detiège: "Vrouwendag op 8 maart moet vrije dag worden"

Print
De discussie over de betaalde feestdagen laait weer op. De sp.a-kamerleden Maya Detiège en Meryame Kitir willen van de Internationale Vrouwendag op 8 maart een wettelijke feestdag maken waarop de werknemers niet mogen werken. Ze hebben daartoe vandaag een wetsvoorstel ingediend in de Kamer.

De nieuwe feestdag komt naast de tien andere feestdagen. Er valt dus geen enkele feestdag weg. Wel willen Detiège en Kitir de aparte nationale vrouwendag op 11 november afschaffen.

"Die dag werd in 1971 door het Vrouwen Overleg Komitee gekozen omdat het een bestaande feestdag was en vrouwen vrij moesten zijn om op de manifestatie aanwezig te kunnen zijn. 8 maart is echter sinds 1922 overal in de wereld de echte vrouwendag en dat moet ook in België een feestdag worden."

Interculturele Dialoog

11 november blijft wel een vrije dag omdat dan ook de slachtoffers van de wereldoorlogen worden herdacht.

Eerder al stelde het eindrapport van de Interculturele Dialoog voor om van 8 maart een wettelijk betaalde feestdag te maken. Maar dat eindrapport pleitte voor de afschaffing van een reeks katholieke feestdagen zoals Pasen, Pinksteren, Hemelvaartsdag, Allerheiligen. En die wijziging lokte veel kritiek uit.

Meer informatie over dat eindrapport van de Interculturele Dialoog vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

MEEST RECENT