Vlaams Belang betoogt tegen bouw Turks cultuurcentrum

Print
Lier - Het Vlaams Belang betoogt op donderdag 9 december tegen de bouw van een religieus cultureel centrum aan de Donk in Lier.
"Dit complex is een onverantwoorde aanslag op de leefbaarheid van deze woonbuurt", stelt gemeenteraadslid Jan Mortelmans (Vlaams Belang). "De activiteiten die er georganiseerd gaan worden, leiden ongetwijfeld tot heel wat geluidsoverlast. In de moskee is plaats voor meer dan 450 mensen wat een enorm parkeerprobleem in de omgeving zal veroorzaken. Het spreekt voor zich dat de waarde van de woningen in de buurt serieus zal dalen."

Vlaams Belang gaat vanaf volgende week in verzet tegen de ingediende bouwaanvraag. "We verdelen in de omgeving vensteraffiches en strooibiljetten, en in alle brievenbussen van Lier en Koningshooikt valt op 6 december een pamflet met ons standpunt. Op donderdag 9 december om 19.30u volgt in de Donk een manifestatie met toespraken van onder meer volksvertegenwoordiger Filip Dewinter", zegt Mortelmans.

Samen-leven

Het religieus cultureel centrum zal gebruikt worden door de Vereniging van Turkse Arbeiders van Lier en Omgeving. Die reageert nu voor het eerst. "We hebben er bewust voor gekozen om eerst de buurtbewoners over onze plannen te informeren", zegt bestuurslid Saner Sentürk. "Tijdens een serene infoavond heeft onze architect informatie gegeven over de inplanting van de gebouwen en keuze van de hoogte van de minaret."

"De minaret hoort bij een moskee net zoals een toren bij een kerk hoort.
Maar er zal geen oproep tot het gebed plaatsvinden. De architect verzekerde dat door de diepe inplanting er geen last kan ontstaan van lawaai of van schaduwvorming. De buren zullen gebruik kunnen maken van de lokalen en het terrein om een buurtfeest te organiseren. Ze mogen ook onze parking gebruiken. Wij willen immers niet op een eiland leven, maar wel samen-leven", stelt Sentürk.

Chris VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio