11% sporters slachtoffer van ernstig seksueel geweld

7,3% van de atletes en 3,7% van de sportende jongens klaagt over ernstig seksueel misbruik door hun trainer. Dat zegde professor Yves Vanden Auweele (sportpsycholoog, KULeuven) tijdens de hoorzittingen over seksueel misbruik in de Kamer.

Vanden Auweele onderzocht seksueel misbruik in de sport in 2004 bij 445 sportstudenten aan de KULeuven. Het onderzoek werd daar later nog eens overgedaan en ook aan de VUBrussel. De resultaten leverden amper verschillen op.

De sportpsycholoog ging na welke gedragingen de sporters zelf als seksueel misbruik ervaarden. Daaruit bleek vooral de jongens dezelfde gedragingen minder erg vinden dan meisjes. Hij onderzocht ook hoeveel keer de slachtoffers dit misbruik zelf hadden meegemaakt.

Het onderzoek toonde aan dat de sporters zelf goed onderscheid kunnen maken tussen echt seksueel misbruik en een toevallige of sportieve aanrakingen.

Seks in ruil voor match

7,3% van de meisjes en 3,7% van de jongens ervaarden “zeer ernstig seksueel misbruik”. Het ging dan om meisjes die aangespoord werden tot seks met de trainer in ruil voor een selectie voor internationale matchen; het ging om aanrakingen van de intieme delen, seks onder bedreiging, kussen op de mond.

Daarnaast zegde 54% van de meisjes en 41,6% dat zij ongewenste seksuele intimiteiten moesten ondergaan. Dan verstaan de sporters daaronder: samen onder de douche gaan staan, een massage op de voorkant van het lichaam, vuile sekspraat, flirten e.d.

“Waarschijnlijk heb je meer seksueel misbruik in de sport dan elders omdat het misbruik traag tot stand komt tijdens een lange relatie, waarbij de trainer en sporter vaak bij elkaar zijn. En zulke lange relaties heb je elders niet”.

Er is volgens de sportpsycholoog weinig verschil tussen de sporten, maar toch zijn er meer ernstige fysieke avances bij de balsporten, eerder dan bij zwemmen of turnen bv. Turnsters en zwemsters klagen dan weer behoorlijk meer over voyeurisme.

Vanden Auweele hekelde ook de misbruiken bij ontgroeningen. “Als 14-jarige sportertjes die voor het eerst naar het buitenland gaan, ontgroend moeten worden door de schaamharen van de meisjes uit hun groep af te scheren, onder toeziend oog van de trainers, dan is dat ook misbruik”.

Vertrouwen

Wat zijn volgens Vanden Auweele de kenmerken van de trainer die misbruikt? “De ouders van de atleten hebben vaak een heel groot vertrouwen in hem. De trainer is heel vaak samen met de atleten, tot 25 uur per week en gaat ook met hen op verplaatsing. Hij heeft ook een groot aanzien in zijn sportfederatie. En in die federatie is er weinig sociale controle.”

Wat zijn de kenmerken van de misbruikte atleten? “Ze hebben grote sportieve ambities, zijn zeer afhankelijk van de trainer en staan op heel vertrouwelijke voet met hem. Ze hebben ook een laag zelfbeeld en zijn beschaamd over de feiten.”

Vanden Auweele zegde nog dat de sport nog te veel aan struisvogelpolitiek doet. "Wel is er een evolutie: de Vlaamse sportfederaties willen er nu aan werken, terwijl ze eerst afwijzend stonden. Maar het Olympisch Comité doet niets, terwijl het in Nederland het voortouw neemt bij preventieve acties”.

Hij pleitte voor een meldpunt voor slachtoffers in de sportsector zelf “omdat de slachtoffers gewoon niet naar de andere bestaande diensten (Kinderrechtencommissariaat, vertrouwensartsencentra) stappen met hun klachten en omdat zo’n meldpunt laagdrempelig is”. Hij wilde bovendien een code voor trainers, waarin staat hoe zich te gedragen in problematische situaties (douches, samen naar het buitenland, omkleden).

Meer over de hoorzittingen vindt u hier:

- de expertensite van John De Wit - Devillé getuigt voor commissie seksueel misbruik - Commissie Seksueel Misbruik: Incestslachtoffers willen traumacentra Meer over de hoorzittingen over seksueel misbruik op Kamercommissie Seksueel Misbruik: "Incest moet een misdrijf worden"

JDW

Nu in het nieuws