Seks & Relaties

Kind & Gezin raadt gebruik polycarbonaat zuigflessen af

Print

Kind & Gezin raadt gebruik polycarbonaat zuigflessen af

Kind & Gezin raadt het gebruik van zuigflessen die gemaakt zijn uit de kunststof polycarbonaat af. Er heerst momenteel nog veel onduidelijkheid over de toxiciteit van de chemische stof bisfenol A, die aanwezig is in polycarbonaat.

"Sommige zuigflessen bestaan uit de kunststof polycarbonaat", aldus Leen Du Bois van Kind & Gezin.

"Hiervoor wordt de chemische stof bisfenol A (BPA) gebruikt. De opwarming van producten die BPA bevatten, bevordert de opname van de chemische stof in voedingsmiddelen. Het merendeel van de Veiligheidsautoriteiten geeft aan dat het huidige gebruik van BPA niet schadelijk is voor de gezondheid, ook niet van baby's en kinderen. Maar toch blijft er onzekerheid over de toxiteit van de chemische stof."

De Hoge Gezondheidsraad raadde begin november uit voorzorg aan om jonge kinderen zo weinig mogelijk bloot te stellen aan BPA. De stof wordt niet alleen gebruikt bij de productie van zuigflessen, maar ook voor herbruikbare flessen of de plastic film die wordt gebruikt bij de productie van drankblikjes of conservenblikken.

Kind & Gezin adviseert ouders daarom om glazen flessen, siliconenflessen of flessen uit een andere kunststof zoals polypropyleen te gebruiken.

NIET TE MISSEN