Watersnood 13 en 14 november erkend als nationale ramp

Watersnood 13 en 14 november erkend als nationale ramp

Watersnood 13 en 14 november erkend als nationale ramp

Print
De watersnood van 13 en 14 november wordt erkend als nationale ramp. Dat heeft Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

In het weekend van 13 en 14 november liepen verschillende dorpen en wijken in Vlaanderen en Wallonië onder water. De overstromingen zouden in ons land zeker voor 180 miljoen euro schade hebben gezorgd.

Dat grote bedrag zou tijdens de ministerraad de doorslag hebben gegeven. Normaalgezien kan een ramp pas erkend worden als er minstens voor 50 miljoen euro schade is. Al 248 gemeenten vroegen de erkenning.

Rampenfonds

Het Koninklijk Besluit moet nu ondertekend worden door koning Albert II en zal vervolgens in het staatsblad verschijnen.

Daarna krijgen slachtoffers 3 maanden de tijd om een dossier in te dienen bij de provinciegouverneur. Als dat dossier door experts gecontroleerd is, dan wordt het doorgestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en wordt een vergoeding overgemaakt.

Niet iedereen kan beroep doen op het rampenfonds. Als het gaat om een natuurramp, moet de brandverzekering de schade immers vergoeden. Alleen mensen met een leefloon, grote bedrijven en landbouwers komen wel in aanmerking.

Nu in het nieuws