Debie overweegt juridische stappen na ontslag bij VB

Print

Debie overweegt juridische stappen na ontslag bij VB

Bart Debie reageert erg verbolgen op zijn ontslag, en dat van zijn partner Valérie Seyns, uit het Vlaams Belang. Hij overweegt zelfs juridische stappen tegen de partijtop van VB, zo blijkt uit zijn nieuwe Facebookberichten. "We zien elkaar in de rechtbank", schrijft Debie.

Debie werd uit de partij gezet na vermeende Facebookuitlatingen omtrent de ziekte van ex-partijlid Marie-Rose Morel. De ex-politiecommissaris uit Antwerpen reageert scherp. "Partijtop plooit voor chantage Frank Vanhecke", twitterde hij woensdag en op Facebook meldde hij meteen: "Ok VB, we zien elkaar in de rechtbank".

Lees ook: Woordvoerder VB: "Dit was de druppel voor Bart Debie"
Lees ook: Debie uit partij gezet

Zieke Morel

Het Facebookbericht "Zet champagne maar al koud!" deed dinsdag heel wat stof opwaaien. Hoewel Debie het zelf met klem ontkent, werd het door onder andere ex-voorzitter Frank Vanhecke meteen gelinkt aan sterk uitgezaaide kanker bij Marie-Rose Morel.

Bruno Valkeniers koos er vandaag voor om de interpretatie van Vanhecke te volgen. "De partij duldt geen enkele dubbelzinnigheid", verklaarde hij zijn standpunt op Radio 1. Hij baseerde zijn beslissing onder meer op eerder Facebookverkeer van Debie waarin ook al gespot zou zijn met de staat van Morel. Bovendien was er "geen draagvlak" meer voor het aanblijven van Debie.

Nochtans gaf Valkeniers toe dat hij sinds het losbarsten van de affaire geen contact meer had met Debie, "maar wel met zijn diensthoofd Filip Dewinter".

"Facebook is openbare ruimte en daar gedraagt men zich", oordeelde Valkeniers. "Wie zich niet aan de partijlijn houdt, gaat er uit", besloot hij.

"Ook Vanhecke moet er uit"

In een eerste reactie schoot Debie meteen met scherp terug. "Ook Vanhecke houdt zich niet aan de partijlijn. Hij heeft zich in het verleden meermaals negatief uitgelaten over de partij en doet als Europarlementslid geen afdrachten meer aan de partij. Hij moet er dus ook uit."

Debie blijft erbij dat de Facebookuitspraken refereerden aan een privézaak en niets met Morel te maken hebben. De uitspraak van Valkeniers over 'dubbelzinnigheden' zegt hij ook niet te begrijpen. "Dat betekent dat je nooit meer over iets je vreugde mag tonen als iemand ziek is, want dan kan dat altijd fout geïnterpreteerd worden."

Debie meent dat hij dat hij het kind van de rekening is "van de chantage van Vanhecke". Hij overweegt dat ook verdere stappen, maar zal "eerst bekijken wat de modaliteiten van zijn ontslag zijn", vooraleer hij een beslissing neemt. "Van een partij die zo met zijn mensen omgaat, wil ik ook geen lid meer zijn", besloot hij.

Nu in het nieuws