Boek portretteert (bekende) 80-plussers

Boek portretteert (bekende) 80-plussers

Boek portretteert (bekende) 80-plussers

Print
Schoten - Schotenaar Wouter Kersbergen trok een jaar met fotografe Carmen De Vos door Vlaanderen en vereeuwigde onbekende en bekende bejaarden als Will Ferdy, Tante Terry, Roger Moens, Marc Sleen, La Esterella en Jos Ghysen. Zestien portretten en één brief, op zoek naar het DNA van de laatste dagen.
“Toen mijn grootmoeder stierf, stond ik met broer en zus bij haar sterfbed”, vertelt Wouter. “We deelden een intensiteit die onze verbondenheid tekent. 'Bonbonne met de witte vlecht' had geen makkelijk leven. Vanwege haar schizofrenie, maar ook speelde een onverwerkt duister verleden. Het vrouwmens zou na het overlijden van grootva driemaal verliefd worden, op stakkers die ze met glans overleefde.”

Waarom Wouter het boek schreef? “Ik had graag met oma gepraat over hoe ze tegen het leven aankeek. Ik wilde weten hoe het voelt om grootouder te zijn in een veranderende maatschappij. Wilde ze me behoeden? Koesterde ze geheimen? Of stond ik te dicht om dat te ontraadselen?
Ik had ook harder mijn best kunnen doen.”

Wouter zocht naar naar de ziel van 80-plussers die laveren tussen aanvaarding, ontkenning of sarcasme ten opzichte van eenieders eindigheid. Of die vertoeven in de sobere sereniteit van berusting, zoals één van hen verwoordde: “'t Is goed een keer geleefd te hebben, nu weet ik wat het is.”

“Carmen’s foto’s peilen de ziel van de geportretteerde, en haar polaroids met vale kleuren vatten subtiel de schoonheid in vergankelijkheid”, zegt Wouter. “Het is een heel leven in kleine tableautjes, met saturatieverschillen, randjes en kantjes. Even imperfect als het leven zelf.”

’t Is goed een keer geleefd te hebben - Van Halewyck - 248 pagina’s - paperback - quadri 19,95 euro

http://wouterkersbergen.blogspot.com

http://www.carmendevos.com

ThWVastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio