Onderzoeker UA krijgt subsidie van 800.000 euro

Onderzoeker UA krijgt subsidie van 800.000 euro

Onderzoeker UA krijgt subsidie van 800.000 euro

Print
Antwerpen - De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Joost Batenburg een Vidi-subsidie ter waarde van 800.000 euro toegekend. De bedoeling is dat hij binnen vijf jaar een eigen onderzoekslijn ontwikkelt en een onderzoeksgroep opbouwt.

Batenburg is als onderzoeker verbonden aan het visielab van de Universiteit Antwerpen (UA) en aan het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam. Hij krijgt de subsidie voor het onderzoeksproject "kwantitatieve elektronentomografie door simultane parameterschatting en reconstructie".

Elektronentomografie is een wiskundige techniek om driedimensionale beelden te maken van microscopisch kleine deeltjes zoals biologische cellen en nanodeeltjes. Aan de hand van een elektronenmicroscoop wordt een serie foto's van het deeltje opgenomen vanuit verschillende hoeken. Deze foto's worden vervolgens in een complexe berekening verwerkt tot een driedimensionaal beeld.

Nieuwe rekenmodellen

In de praktijk zijn deze berekende beelden vaak onscherp, omdat er allerlei verstoringen optreden tijdens de opname. Daarom wil Batenburg met zijn project nieuwe rekenmodellen ontwikkelen die de invloed van deze verstorende effecten kunnen bepalen en waarmee driedimensionale beelden veel nauwkeuriger gemaakt kunnen worden.

Met deze rekenmodellen wordt het bijvoorbeeld mogelijk om scherpe beelden te maken van nanomaterialen. Dat is van essentieel belang voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld efficiëntere zonnecellen en computerchips.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio