"Eén Arabier is geen probleem. Maar als ze met veel zijn..."

Eén Arabier is geen probleem. Maar als ze met veel zijn...

"Eén Arabier is geen probleem. Maar als ze met veel zijn..."

Print
In Frankrijk is ophef ontstaan rond een racistische uitspraak die de minister van Binnenlandse Zaken, Brice Hortefeux, vorig jaar maakte.

In een boek dat donderdag verschijnt, spreekt het slachtoffer, Amine Bénalia-Brouch, zware verwijten uit tegen Hortefeux, een vertrouweling van president Nicolas Sarkozy, en tegen de regeringspartij UMP.

Varkensvlees

De UMP zou met alle mogelijke middelen geprobeerd hebben de racistische opmerking als misverstand voor te stellen. De Franse minister stelde Bénalia-Brouch op een partijbijeenkomst in september 2009 voor als "onze kleine Arabier", die ook varkensvlees eet. De minister zei voorts: Eén Arabier is geen probleem. De problemen beginnen wanneer ze met veel zijn."

Het tafereel werd op video opgenomen. De bandopname en een klacht van een mensenrechtenorganisatie leidden ertoe dat Hortefeux in juni dit jaar "wegens racistische belediging" tot een boete van 750 euro werd veroordeeld.

Aanvankelijk had het slachtoffer zich openlijk achter de minister geschaard en hem verdedigd. In het boek is daarvan geen sprake meer. Een kaderlid van de partij had hem gezegd hoe hij op vragen van journalisten moest antwoorden, zei Bénalia-Brouch aan de krant Le Parisien. In tegenstelling tot wat hij vroeger beweerde, had hij de opmerking van Hortefeux altijd als racistisch beschouwd.

Excuses

"De druk uit de UMP was enorm", zo verklaarde de jongeman zijn vroegere uitspraken. Bénalia-Brouch heeft veel mensen pijn gedaan die zich door de uitspraak van Hortefeux gekwetst voelden. "Ik heb het boek geschreven als een vorm van verontschuldiging", zegt hij nu.

Nu in het nieuws