Ierland gaat 15 miljard euro besparen

Ierland gaat 15 miljard euro besparen

Ierland gaat 15 miljard euro besparen

Print
De Ierse regering gaat de komende vier jaar 15 miljard euro besparen. Dublin wil zo de Ierse schuldencrisis helpen bestrijden.

De regering wil 10 miljard besparen en 5 miljard bijkomende belastingen heffen. Volgend jaar alleen al zou 6 miljard euro worden bespaard.

12,5 procent

Er worden bijna 25.000 ambtenarenjobs geschrapt, de BTW wordt verhoogd van 21 naar 23 pct in 2014 en het minimumloon wordt met een euro verlaagd tot 7,65 euro per uur. Ook de personenbelasting gaat omhoog. In totaal wordt er geknipt in de sociale uitkeringen voor 2,8 miljard euro.

De lage vennootschapsbelasting van 12,5 procent blijft wel bestaan, omdat Dublin bang is dat heel wat multinationals het land anders zullen verlaten. Europa had nochtans druk uitgeoefend om de belasting op te trekken.

Banken

De Ierse regering noemt de plannen "veeleisend maar realistisch" en zegt dat ze het vertrouwen in binnen- en buitenland zal herstellen. Dublin wil het Ierse begrotingstekort, dat nu 32 pct van het bbp bedraagt, terugbrengen naar de 3 pct die Europa vraagt.

De besparingen zijn noodzakelijk om te kunnen aanspraak maken op financiële steun van Europa en het IMF voor naar verwachting 85 miljard euro. Ierland is in slechte papieren geraakt door de miljarden euro die het moest uitgeven om het Ierse banksysteem overeind te houden.

Nu in het nieuws