Debie en partner uit VB gezet na Facebookuitspraken over Morel

Debie en partner uit VB gezet na Facebookuitspraken over Morel

Debie en partner uit VB gezet na Facebookuitspraken over Morel

Print
Bart Debie én zijn vriendin Valérie Seyns zijn uit het Vlaams Belang gezet. Dat heeft VB-voorzitter Bruno Valkeniers zonet bekend gemaakt. Het ontslag is een rechtstreeks gevolg van de uitlatingen van het koppel op Facebook die refereerden aan de kankeruitzaaiingen bij ex-partijlid Marie-Rose Morel.

Ex-politiecommissaris Debie was in opspraak gekomen nadat dinsdag uitlekte dat hij een erg ongepaste reactie op de sociale netwerksite Facebook had gepost over de zwaar zieke Marie-Rose Morel. Nadat bekend raakte dat de kanker in haar lichaam erg zwaar is uitgezaaid stond er op zijn Facebookprofiel te lezen: "Leg de champagne maar al koud".

Zijn vriendin Valérie Seyns had onder hetzelfde Facebooktopic gepost: "…vraagt zich af of het einde nu werkelijk in zicht is. Laat ons hopen!"

Onder meer ex-partijvoorzitter Frank Vanhecke reageerde erg furieus en dreigde er zelfs mee de partij te verlaten als er geen maatregelen werden getroffen. Debie hield nog even vol dat zijn bericht helemaal niet verwees naar de ziekte van Morel, maar naar een doorbraak rond een vergunning die hij probeerde te bemachtigen, maar het mocht niet baten. Zowel hij als zijn vriendin worden met onmiddellijke ingang uit het Vlaams Belang gezet.

Onwaardig en onaanvaardbaar

In een persmededeling zegt voorzitter Valkeniers dat de beslissing werd genomen na gesprekken die hij vandaag had met verschillende betrokkenen. "Van meet af aan werd echter duidelijk gesteld dat onder geen beding kan worden gespot met het menselijk lijden van wie dan ook. Dit is onze partij onwaardig en moreel absoluut onaanvaardbaar", staat te lezen in de mededeling.

"Omdat het Vlaams Belang op geen enkel moment enige dubbelzinnigheid wil en kan tolereren, en wegens het ontbreken van elk draagvlak in de partij, heeft het Vlaams Belang dan ook beslist om de samenwerking met Bart Debie met onmiddellijke ingang stop te zetten", gaat het verder.

Debie staat bekend als een getrouwe van Filip Dewinter. Dat kamp lag lange tijd in de clinch met het kamp Vanhecke/Morel. Debie kwam al wel vaker in opspraak. Zo werd hij enkele jaren geleden veroordeeld voor gewelddelicten.

Bekijk de reportage van vtm:

Nu in het nieuws