Half Umicore verkiest extra vrije dagen boven premie

Half Umicore verkiest extra vrije dagen boven premie

Half Umicore verkiest extra vrije dagen boven premie

Print
Vier op de tien werknemers van Umicore leveren een stuk van hun eindejaarspremie in. In ruil krijgen ze extra vakantiedagen. Bij de arbeiders gaat het om 53% van het personeel, bij de beidenden om 38% en bij de kaders om 14%.

Werknemers die een kwart van hun eindejaarspremie laten vallen, krijgen bij Umicore 4,5 dagen vakantie extra. Leveren ze de helft in, dan mogen ze negen dagen meer thuisblijven. En wie ouder is dan vijftig heeft nog een bijkomende mogelijkheid. Zij mogen 18 dagen vrijaf nemen als ze hun volledige dertiende maand niet opeisen.

De maatregel van Umicore past in de tendens om een loonpakket op maat van de werknemer samen te stellen. Steeds meer wordt geopteerd om een bepaalde som te geven, die door de werknemers zelf kan worden ingevuld.

Onderzoek van de personeelsdienstengroep SD Worx leert dat de Belgische bedrijven naast het vaste basisloon en de variabele verloning gemiddeld 31 extra mogelijkheden hebben om hun personeel te belonen. Niet dat iedereen ze allemaal krijgt, soms zijn ze voorbehouden voor een (klein deel van) het personeel.

Voordelen

De belangrijkste voordelen naast het loon zijn de gsm (93% van de bedrijven biedt die in sommige gevallen aan), de bedrijfswagen (92%), de mogelijkheid tot deeltijds werken (90%), de forfaitaire onkostenvergoeding (86%), een attentie bij een geboorte (84%), een nieuwjaarsreceptie (82%), een draagbare pc (81%) en een pensioenverzekering (81%). 13% van de bedrijven kent zelfs baaldagen toe. Dat zijn dagen waarom men zonder enige reden afwezig mag blijven op het werk. En er zijn zelfs ondernemingen die massages in hun pakket hebben.

Fiscus

Soms vallen die voordelen ook in de smaak van de fiscus. "Die is inderdaad op zoek naar snelle winsten. Vandaag kijkt die vooral naar de gsm's en het internetgebruik. De belastingdiensten gaan ervan uit dat die ook deels voor privédoeleinden worden gebruikt en dat kan worden belast", zegt Bruno De Smet van SD Worx.

JVG

Nu in het nieuws