Terrorist Saber is naar Irak vertrokken

Terrorist Saber is naar Irak vertrokken

Terrorist Saber is naar Irak vertrokken

Print
Mohammed Saber (34), de illegale terrorist die de Dienst Vreemdelingenzaken in Meerhout wilde huisvesten, is vrijwillig naar Irak vertrokken. Dat zei staatssecretaris voor Migratie Melchior Wathelet (cdH) in de Kamer aan Theo Francken (N-VA).

Saber kreeg op 29 november 2004 de maximumstraf van vijf jaar cel voor hand- en spandiensten aan Al Qaida. Hij verzorgde vanuit de Antwerpse Handelsstraat de communicatie van een Belgische terreurbende met Al Qaida: via liefst elf gsm's stond hij in druk telefonisch contact met tientallen moslimterroristen in het buitenland, onder wie het brein achter de aanslag van 11 september en de organisator van de aanslagen in Madrid.
Die laatste kwam - net als de leider van Al Qaida uit Italië - in de Antwerpse Dahliastraat logeren op zoek naar valse passen (in codetaal: "postzegels") en wapens (in codetaal: "friteuses"). Saber zat zijn straf volledig uit.

Asiel

Hij vroeg in 2000 politiek asiel in België, maar dat werd afgewezen. Zijn vrouw en kind keerden toen terug naar Irak, maar werden daar mishandeld. Anderhalf jaar geleden diende hij een nieuwe asielaanvraag in, maar die werd ook afgewezen. Saber was dus illegaal in het land, maar kon toch niet tegen zijn zin worden teruggestuurd naar Irak omdat het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen een negatief advies afleverde.

Saber verbleef na zijn straf een jaar - als illegaal - in Sint-Niklaas bij kennissen, maar toen dat niet meer kon, werd hij opgesloten in het centrum voor illegalen in Brugge. Daar kon hij maximum 8 maanden zitten. De Dienst Vreemdelingenzaken wilde hem daarna in Meerhout huisvesten, maar dat veroorzaakte nogal wat opschudding. Na protest werd dat idee afgeblazen. Saber is nu vrijwillig teruggekeerd naar Irak, met een lijnvlucht naar Bagdad.

N-VA-er Theo Francken wilde ook weten hoeveel geld Saber daarvoor had gekregen, maar op die vraag antwoordde Wathelet niet. Wie vrijwillig terugkeert kan tot 250 euro meekrijgen van de Belgische staat.

Meer nieuws over Saber en het probleem van de onuitwijsbare illegale terroristen vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Nu in het nieuws