Kopers landgoed financieren natuur

Print
Kapellen - In Nederlands Putte, net over de grens, staan sinds deze week vier grote villapercelen te koop. Voor 900.000 euro bent u eigenaar van vijf hectare. Hoewel, “eigenaar” is relatief.

Het project Landgoed Emmahoeve ligt langs de Putseweg in Putte, net buiten de dorpskom en achter het kerkhof. Het gaat om 21 hectare landbouwgrond en zes hectare bos. Het domein paalt aan de achterzijde aan het Moretusbos, dat doorloopt tot in Stabroek.

“We maken gebruik van de Natuurschoonwet van 1928”, zegt Ilse Hendrickx van Staal Makelaars, dat het project aanbiedt. “Wie een landgoed van minstens vijf hectare bezit, waarvan minstens 30 procent bos, en 90 procent van zijn landgoed openstelt voor het publiek, krijgt volgens die wet interessante fiscale voordelen. Je bent vrijgesteld van de zes procent overdrachtsbelasting (in België heet dit registratiekosten, red.) en je betaalt geen schenkings- of successierechten als je er minstens 25 jaar gewoond hebt.”

Natuurgebied

In de praktijk koopt u dus langs de Putseweg vijf hectare landbouwgrond. 90 procent daarvan wordt bos en “bloemrijk grasland”, met een kronkelend beekje en een vrij toegankelijk wandelpad. U betaalt mee voor het onderhoud. Op de overblijvende 10 procent, nog steeds een halve hectare, zet u uw eigen villa van maximaal 350 vierkante meter.

Het heeft Staal Makelaars zes jaar gekost voor alle vergunningen binnen waren om de landbouwgrond een nieuwe bestemming te geven. Maar nu is iedereen enthousiast. “We hebben na enkele dagen al één ernstige kandidaat. Ook Belgische klanten kunnen overigens van de fiscale voordelen genieten. En de gemeente Woensdrecht wil het nieuwe wandelpad gebruiken als een extra toegang tot het Moretusbos.”

BR

www.staalmakelaars.nl

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio