Grootste staking ooit in Portugal

Grootste staking ooit in Portugal

Grootste staking ooit in Portugal

Print
In Portugal vindt woensdag de eerste algemene staking sinds 1988 plaats. De vakbonden zijn het niet eens met de besparingsplannen van de regering.

In het land rijdt slechts één trein op de vijf. De luchthavens en de metro in Lissabon liggen volledig lam. De scholen houden de deuren dicht en in ziekenhuizen is er sprake van een minimale dienstverlening.

De regering hoopt het huidige begrotingstekort (7,3 procent) terug te dringen tot 4,6 procent in 2011. Dat zou moeten lukken door de lonen te verlagen en de belastingen te verhogen.

De vakbonden menen dat de arbeiders, de gepensioneerden en de minderbedeelden geslachtofferd worden. Het gemiddelde maandinkomen in Portugal bedraagt 800 euro.

Geen hulp nodig

Europees president Herman Van Rompuy heeft intussen in het Europees Parlement herhaald dat Portugal zeker geen Europese hulp nodig heeft. De christendemocraat hoopt dat de speculanten het land niet nekken zoals ze dat met Griekenland en Ierland deden.

"Ik heb vaak de indruk dat we ons in het debat over de crisis van vijand vergissen", verklaarde Van Rompuy. "Al te vaak worden de pijlen gericht tegen de nationale regeringen, maar verschillende EU-lidstaten treffen moedige maatregelen, vaak tegen de wil van de meerderheid in."

Nu in het nieuws