Zonnepanelen op zee sparen ruimte uit

Zonnepanelen op zee sparen ruimte uit

Zonnepanelen op zee sparen ruimte uit

Print
Een van de nadelen van zonnecentrales is dat ze een grote oppervlakte aan land nodig hebben. Een Israëlisch bedrijf werkt daarom aan een drijvende variant, die net als windmolenparken op zee geplaatst kan worden.

Meer dan driekwart van het aardoppervlak is bedekt met water, en windturbines hebben hun weg naar de open zee al gevonden. Zonnepanelen raken op water ook makkelijker overtollige hitte kwijt dan conventionele installaties op land. Reden genoeg om met drijvende zonnecentrales te beginnen, dachten ze bij het Israëlische bedrijf Solaris Synergy.

Het bedrijf bouwde al een prototype met een capaciteit van 1 Kw en won er vorige week een prijs mee in de internationale Clean Tech Open Ideas-competitie. Solaris Synergy wil nu een eerste drijvende zonnecentrale op grote schaal bouwen, met een capaciteit van 200 Kw.

Twijfels

Maar er is ook heel wat twijfel over het idee. Deskundigen wijzen erop dat het onderhoud van de drijvende zonnepanelen een pak duurder zal worden dan bij zonnepanelen op land. Er zijn ook vragen over de impact op het milieu. Biologen hebben al aangetoond dat insecten massaal aangetrokken kunnen worden door zonnepanelen en sterven op het hete oppervlak. Het is ook nog niet duidelijk of de zonnepanelen bestand zijn tegen hoge golven en stormweer, of enkel op het kalmere water van meren gebruikt kunnen worden.

Joren Gettemans

IPS

Nu in het nieuws