Gewestwegen worden overgedragen aan de stad

Print
Antwerpen - De overdracht van de gewestwegen binnen de Ring naar de stad zou Antwerpen jaarlijks 250.000 euro per jaar aan onderhoud kosten.

In het akkoord over de Oosterweelverbinding tussen de stad Antwerpen en de Vlaamse regering staat ook de overname van de gewestwegen binnen de Ring. Open Vld-fractieleidster Annick De Ridder vreest dat dit de stad financieel wel eens zuur zou kunnen opbreken. “Dit is een vergiftigd geschenk”, zegt ze.

“Deze kilometers aan straten onderhouden, zou de stad alleen al 250.000 euro per jaar kosten. We hebben dan nog niet over de mogelijke heraanleg. Binnen de begroting is daar op geen enkele manier rekening mee gehouden. Er is over dit deel van het Oosterweelakkoord nog veel onduidelijkheid. Als Open Vld blijven we bij ons standpunt dat het akkoord de Antwerpenaar niet mag treffen.”

Bevoegdheid

Guy Lauwers (sp.a), Antwerps schepen van Stads- en Buurtonderhoud, zit met Vlaanderen samen over de overdracht van gewestwegen.“Met Vlaanderen bekijken we wanneer welke wegen worden overgedragen aan de stad”, zegt hij. “Ook wij zitten nog met vragen. Zullen de tunnels mee onder de bevoegdheid van de stad vallen?”

Deze gewestwegen worden de volgende jaren stadswegen: Noorderplaats, Kipdorpbrug, Britselei, Amerikalei, Bolivarplaats, Frankrijklei, Tunnelplaats, Italiëlei, Charles De Costerlaan, Brusselstraat, Singel, Desguinlei, Generaal Lemanstraat, Maria-Henriettalei, Van Eycklei, Koningin Astridplein, Prins Albertlei, Jan Van Rijswijcklaan, Franklin Rooseveltplaats, IJzerlaan, Stenenbrug, Noordersingel, Uitbreidingstraat, Binnensingel, Schijnpoortweg, Noorderlaan, Turnhoutsebaan, Carnotstraat, Plantin en Moretuslei, Grotesteenweg, Mechelsesteenweg, Koningin Elisabethlei, Koning Albertparkweg.

SVW

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio