"Splitsing wetenschapsbeleid bedreigt ons onderzoeksniveau"

Splitsing wetenschapsbeleid bedreigt ons onderzoeksniveau

"Splitsing wetenschapsbeleid bedreigt ons onderzoeksniveau"

Print
De belangrijkste academici van ons land luiden de alarmbel. De wetenschappers waarschuwen voor de nakende afschaffing van het federale wetenschapsbeleid. Dat plan ligt op de onderhandelingstafel voor een nieuwe staatshervorming.

Aan Vlaamse kant tekenden onder meer stamcelonderzoekster Catherine Verfaillie (KUL), historicus Bruno De Wever (UGent), politicoloog Dave Sinardet (UA/VUB), econoom Paul De Grauwe (KUL, foto), bioloog Dirk Inzé (UGent), professor genetica Christine Van Broeckhoven (UA) en filosoof Jean Paul Van Bendegem (VUB). Onder de Franstalige wetenschappers zitten bekende namen als politiek filosoof Philippe Van Parijs (UCL), econoom Mathias Dewatripont (ULB) en klimatoloog Jean-Pascal Van Ypersele (UCL).

De wetenschappers maken zich grote zorgen over het afschaffen van de federale IUAP’s (InterUniversitaire AttractiePolen), een internationaal vermaard programma dat de oprichting van hoogstaande samenwerkingsverbanden tussen Vlaamse en Franstalige onderzoeksteams ondersteunt. Dat programma maakt het mogelijk om op vele terreinen de krachten van verschillende onderzoeksgroepen in België te bundelen en zo beter mee te spelen op het internationale forum. Vaak zijn IUAP’s de eerste stap naar het opzetten van Europese en internationale netwerken.

Tegenstrijdigheid

In dat verband wijzen de academici op een tegenstrijdigheid in het politieke beleid: “Onderzoekers worden gestimuleerd om internationaal te denken en alleen nog in het Engels te publiceren. Maar door het wetenschappelijk onderzoek in België op taalbasis op te splitsen en zo de schaal te verkleinen ontneemt men hen een van de belangrijkste middelen om dat doel te bereiken.”

De academici klagen aan dat deze beslissing louter op politieke gronden berust en zien “geen enkele wetenschappelijke verantwoording voor het verdwijnen van deze belangrijke programma’s”.

Het is niet de eerste keer dat er verzet rijst tegen de splitsing van het wetenschapsbeleid. Twee jaar geleden al tekenden bijna 12.000 onderzoekers een petitie om de IUAP’s te behouden. Afgelopen zomer werd eenzelfde pleidooi gehouden door het Vlaamse FWO (Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek) en haar Franstalige tegenhanger FNRS, de twee belangrijkste wetenschappelijke instellingen, en door de rectoren van alle Belgische universiteiten.

Nu in het nieuws