Bomen moeten weg in Nationalestraat

Bomen moeten weg in Nationalestraat

Bomen moeten weg in Nationalestraat

Print
Antwerpen - Het districtscollege keurde zopas het definitief ontwerp voor de heraanleg van de Nationalestraat goed. De plannen werden opgesteld na hoorzittingen met de bewoners en handelaars van de straat.

Om de werkzaamheden uit te voeren, moeten alle bomen gerooid worden. Dat is nodig om de vernieuwing van de nutsleidingen toe te laten. Ze worden vervangen door nieuwe laanbeplanting. En dat is niet naar de zin van Groen!.

“De bomen die er nu staan, zijn nog in goede gezondheid”, laat Ilse Van Dienderen, fractieleidster van Groen! in de Antwerpse districtsraad weten. “De huidige bomen behouden is misschien lastiger, maar het kan. Volwassen bomen zijn betere luchtzuiveraars dan jonge bomen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek”, motiveert Van Dienderen. “De natuur levert ook in de stad onschatbare diensten voor de mens.”

Ook over de plaats die de fietser krijgt in het nieuwe ontwerp, is Groen! niet te spreken. “Er komt een fietssuggestiestrook, maar het blijft onmogelijk voor de tram om een fietser in te halen. De fietser moet aan de kant om de tram te laten passeren”, weet Van Dienderen. De straat is te smal voor een fietspad. “Bovendien is de straat niet gelegen in een fietsroutenetwerk en geldt in zone 30 gemengd verkeer”, laat districtsschepen Chris Anseeuw weten. Wanneer de werkzaamheden zullen starten, is nog niet bekend.

“Omdat er in de onmiddellijke omgeving een aantal beschermde monumenten zijn, is er een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning nodig. Ook voor de vernieuwing van de tramsporen moet een vergunning aangevraagd worden”, vertelt Kelly. De bomen zullen nog niet onmiddellijk uit het straatbeeld verdwijnen.

Iwan Pas

Foto: Sarah Van den Elsken

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio