Universiteiten en hogescholen verwelkomen recordaantal studenten

Universiteiten en hogescholen verwelkomen recordaantal studenten

Universiteiten en hogescholen verwelkomen recordaantal studenten

Print
Maar liefst 207.954 mensen volgen les aan de Vlaamse universiteiten en hogescholen. Het is de eerste keer dat de kaap van de 200.000 studenten wordt overschreden. Dat leert het rapport Hoger Onderwijs in Cijfers ons.

In vergelijking met vorig jaar is het studentenaantal met zes procent gestegen. Toen waren er 196.226 inschrijvingen. De groei bedroeg destijds vier procent.

Vorig academiejaar wisten de universiteiten de meeste nieuwelingen te verwelkomen. Anno 2010-2011 is die eer aan de hogescholen.

Opvallend is dat het aantal nieuwe eerstejaars op 48.370 komt te liggen, 1.413 meer dan vorig academiejaar. Deze stijging wordt niet veroorzaakt door de demografie: er zijn minder 18-jarigen bijgekomen dan vorig jaar.

Wel heeft het rapport over een groeiende groep van mensen die voor een tweede diploma kiezen of die in een schakelprogramma stappen op weg naar een master.

Crisis

"Dat is kenmerkend voor een economisch mindere periode. Als er minder werkgelegenheid is, studeren mensen langer door", analyseert vicerector onderwijsbeleid Ludo Melis van de KU Leuven in een krant van Corelio.

Het grootste aantal nieuwe studenten is terug te vinden in de professionele bachelors van handelswetenschappen en bedrijfskunde.

Nu in het nieuws