Mogelijke aanval Noord-Korea door VS nog niet aan de orde

Mogelijke aanval Noord-Korea door VS nog niet aan de orde

Mogelijke aanval Noord-Korea door VS nog niet aan de orde

Print
Volgens de Amerikaanse president Barack Obama blijft Noord-Korea een ernstige bedreiging voor zijn buurlanden. Dat heeft de Democraat dinsdagavond laten optekenen nadat een Zuid-Koreaans eiland eerder die dag onder vuur werd genomen.

Obama sluit voorlopig een militaire invasie van Noord-Korea door Amerikaanse troepen uit. Wel wil de man dat zijn leger nauw samenwerkt met dat van Zuid-Korea.

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates en zijn Zuid-Koreaanse collega Kim Tae-Young kwamen zaterdag wel tot een deal via de telefoon: de VS zouden hun samenwerking verlenen aan elk militair antwoord.

Seoul meldt intussen dat het nieuw afweergeschut zal laten plaatsen op het Zuid-Koreaanse eiland Yeongpyeong. Bij het incident van dinsdag kwamen twee soldaten en twee burgers om het leven. Volgens Noord-Korea had het zuidelijke buurland als eerste het vuur geopend.

Een dag na de Noord-Koreaanse artillerieaanval hebben de strijdkrachten van de Verenigde Staten en Zuid-Korea een nieuw gemeenschappelijk zeemanoeuvre aangekondigd. De VS sturen ook het door kernreactoren aangedreven vliegdekschip USS George Washington naar de Gele Zee.

Nu in het nieuws