Broechems bibfiliaal sluit de boeken

Ranst - De uitleenpost in Broechem van de bib gaat dicht op het eind van dit jaar. De openingsuren van de hoofdbib in Ranst en het filiaal van Oelegem worden vanaf maart 2011 verlengd.

Schepen Tine Muyshondt (CD&V) bracht het slechte nieuws voor de Broechemse lezers. “Op basis van de bezoekersaantallen en de uitleencijfers zat er echt niets anders op dan het filiaal op het Broechems Gemeenteplein te sluiten”, zucht ze.

“We hebben echt geprobeerd om het Broechems filiaal nieuw leven in te blazen door ons toe te spitsen op jeugdboeken en ook het lokaal een opfrisbeurt te geven, maar dat heeft niet geholpen. We hebben de indruk dat de meeste Broechemse lezers liever ineens naar de hoofdbib in Ranst rijden. Daar is het aanbod natuurlijk groter en daarom hebben we de sluiting van Broechem beslist na overleg met alle betrokkenen. Voor de scholen zoeken we nog een oplossing.”

Langere openingsuren

Toch was er ook goed nieuws voor de bibliotheekgebruikers, want vanaf maart 2011 zijn de Ranstse bibfilialen in totaal samen één uur langer open.

“In Ranst voorzien we vier uur meer. De bib zal er met uitzondering van vrijdag en zondag alle dagen open zijn. Op maandag en dinsdag van 14 tot 20u en op woensdag van 14 tot 18u. Op donderdag is de bib open van 10 tot 12 en van 14 tot 20u. Ook in Oelegem komen er drie uren bij. Op woensdag verschuift het accent naar de namiddag met een opening 12 tot 15u. Op donderdag komt er een nieuwe openingsdag tussen 18 en 20u en verder blijft Oelegem open op maandag van 18 tot 20u en op zaterdag van 10 tot 12u. In het Emblems filiaal in de Dorpstraat blijft de situatie ongewijzigd."

Raadslid Dirk van Nimwegen (Groen!) had vragen bij de beslissing om het Broechemse filiaal te sluiten. “Als ik de cijfers van Emblem bekijk, dan zijn die minstens even slecht als die van Broechem. We vinden dat mensen die minder makkelijk naar Ranst kunnen, in Broechem toch ook nog aan hun trekken zouden moeten komen.”

SL


Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio