Groenen hebben rampenplan voor asielzoekers

Groenen hebben rampenplan voor asielzoekers

Groenen hebben rampenplan voor asielzoekers

Print
De Groenen hebben een rampenplan voor de asielzoekers klaar. Tegen einde 2010 moeten alle 6.700 asielzoekers die nu dakloos zijn én de 1.150 die nu nog op hotel zitten “een dak boven hun hoofd en te eten hebben”. Daarvoor moeten openbare ruimtes, zoals het Postsorteercentrum X aan het station van Berchem, opengesteld worden voor asielzoekers.

“Dat postcentrum staat nu leeg, het werd alleen nog gebruikt om de musical Priester Daens op te voeren. Echt tragisch. En waarom zouden we het dan niet gebruiken om de asielzoekers tijdelijk te huisvesten?” Dat zei Senator Freya Piryns (Groen!) bij de voorstelling van de asielvoorstellen van de groenen.

“Die voorstellen zijn samen met Ecolo ontwikkeld omdat er geen communautaire tegenstelling is in dit dossier, maar een links-rechts-tegenstelling. Wij keren ons tegen de roep om verstrenging, die op termijn niets oplost”, aldus Piryns.

Wat zegt het plan verder nog?

* De Groenen willen niets veranderen aan onze asielprocedure. “Die is minder genereus dan gemiddeld in de Europese Unie, want wij erkennen slechts 20% van de kandidaat-vluchtelingen terwijl dat gemiddeld 27% is. Bovendien bevat onze wet juridische gaten.”

* Piryns keerde zich tegen de idee om asielaanvragen uit de EU te verbieden. Ze wil ook niet dat wordt gewerkt met een lijst van veilige landen, waarvoor een verkorte procedure zou gelden, zoals N-VA en Open Vld voorstellen.

* In de plaats daarvan willen de groenen tegen juli 2011 een coach voor iedere asielzoeker. Die moet tussen de 20 en de 30 asielzoekers begeleiden, zowel naar erkenning als vluchteling als naar terugkeer naar het herkomstland. Om dit te realiseren moeten er een kleine duizend worden ingeschakeld.

* Om het aantal asielaanvragen terug te dringen willen de groenen ontradingscampagnes in sommige herkomstlanden, zoals Kosovo en Armenië, organiseren.

* Wie meer dan één aanvraag indient (één op de vier aanvragen is “meervoudig”), krijgt een kortere procedure, die niet meer start bij de Dienst Vreemdelingenzaken, maar onmiddellijk bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen. De wet moet daartoe tegen maart 2011 herzien zijn.

* De groenen zijn tegen de initiatieven van staatssecretaris voor migratie, Melchior Wathelet (cdH). Ze willen géén rolrecht van 175 euro dat de asielzoeker moet betalen als hij in beroep gaat. Ze willen ook geen beperking van de beroepsprocedure bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen en geen boetes als een beroep lastig en tergend was. Wathelet – en met hem de regering – stellen dat voor.

* Alle gemeenten moéten een lokaal opvanginitiatief voor asielzoekers uitbouwen. Nu heeft 20% van de gemeenten dat niet. Zo kunnen de lasten van de asielopvang evenwichtig over de gemeenten worden verspreid.

* De terugkeer van afgewezen asielzoekers moet zoveel mogelijk vrijwillig geschieden en de illegalen mogen niet worden opgesloten zolang ze meewerken aan hun terugkeer. De vrijwillige terugkeer moet in 2011 verdubbelen tegenover nu (538, aldus Piryns).

Meer informatie over de huidige asielcrisis vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Nu in het nieuws