Iran houdt "nazi-site" online, Duitsland woedend

Het regime in Iran heeft de omstreden website Irannazi.ir een tijdje uit de ether gehaald maar nu blijkt dat de site toch online mag blijven. Dat schiet Duitsland in het verkeerde keelgat. Een Duitse diplomaat heeft deze houding maandag scherp veroordeeld.

ghouben

"We veroordelen elke vorm van ontkenning van de Holocaust en het verheerlijken van extreem rechtse standpunten in de scherpste bewoordingen", aldus de Berlijnse diplomaat die anoniem wilde blijven.

Officieel is Irannazi.ir de website van een groep historici die onderzoek doet naar de Tweede Wereldoorlog en het Derde Rijk. Maar volgens de Iraanse nieuwssite Tabnak promoot en verspreidt de site nazi-ideeën.

Voor de tijdelijke sluiting had de site zelfs een beeltenis van Hitler als logo. De (tijdelijke) sluiting zou volgens Tabnak zijn opgelegd omdat de site joden beledigt, maar blijkbaar tolereert het regime dit toch.

Iran herbergt een Joodse gemeenschap van 25.000 mensen die door Iran worden erkend als een religieuze minderheid. Maar de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft de Holocaust, de vervolging van de joden door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog, meermaals ontkend.

Vastgoed

Jobs in de regio