Etienne Vermeersch en Erwin Mortier ontvangen Geuzenprijs

Schrijver Erwin Mortier en ethicus Etienne Vermeersch zijn in Gent bekroond met de Geuzenprijs. Het was van 2002 geleden dat deze nog werd uitgereikt.

kscherpenberg

De Geuzenprijs moet gezien worden als "een hommage aan signalen van het creatief vermogen van de vrije, kritische geest en als bijdrage tot de uitstraling van een volwassen, ongecompliceerde vrijzinnigheid."

Naar aanleiding van de 125e verjaardag van de vrijzinnige studentenvereniging, die de prijs steeds heeft uitgereikt, besloot men dit jaar opnieuw mensen te belonen.

Erwin Mortier, de schrijver van 'Godenslaap', kreeg de Geuzenprijs "omdat hij in zijn proza, poëzie en essays kritische vragen stelt over hoe we samenleven in uiteenlopende, veelal alledaagse contexten". Manu Robbroeckx van het Vrijdenkerscollectief: "Zijn soms bijtende humor en lichtvoetige zelfrelativering, gegoten in zinnelijke taal, dagen de gevestigde orde en meningen op prettig rebelse wijzen uit tot reflectie."

Etienne Vermeersch (foto) werd er dan weer uitgepikt omwille van zijn "niet aflatende inspanningen om de waarheid (met kleine w) kenbaar te maken, omdat hij taboe's doorbreekt, een wezenlijke rol speelde in de Vlaamse ontvoogding en omdat hij geen ivorentorenintellectueel is maar altijd probleemoplossend denkt."

Anne Provoost, Tom Lanoye en de Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen konden hun nominatie niet verzilveren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER