Terrorist verliest Belgische nationaliteit

Mohamed R'ha (23), die in Marokko een celstraf van tien jaar uitzit voor deelname aan terroristische activiteiten, is zijn Belgische nationaliteit kwijt. Volgens het hof van beroep in Antwerpen schoot hij ernstig tekort wat zijn verplichtingen als Belg betreft.

ikerremans

Het zou pas gaan om de tweede Belg die sinds de Tweede Wereldoorlog om die reden zijn nationaliteit verliest. De eerste was de veroordeelde terrorist Taarek Maaroufi.

Plichten

R'ha werd in 1987 geboren in Wilrijk, uit Marokkaanse ouders. In 1999 verkreeg hij de Belgische nationaliteit. Acht jaar later werd hij in Marokko veroordeeld voor deelname aan terroristische activiteiten.

Door de snel-Belgwet kan het hof van beroep op voorstel van het parket-generaal de Belgische nationaliteit afnemen van nieuwe Belgen die "ernstig tekortkomen aan de plichten van een Belg". Door zijn veroordeling voor terrorisme kwam hij daarvoor in aanmerking.

De verdediging van Mohamed R'ha voerde echter aan dat zijn veroordeling in Marokko steunde op bekentenissen die hij na foltering afgelegde en dat de vordering van het parket-generaal bijgevolg ongegrond was.

Het hof verklaarde de Belgische nationaliteit toch als "vervallen". R'ha heeft nu alleen nog de Marokkaanse nationaliteit.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio