Ervaren metser wordt lesgever

Voor Talentenwerf werd bij de firma Roegiers Ludo Boeckx (50) bereid gevonden een groep werkzoekenden op te leiden tot metser. Zijn ‘uitstapje’ als lesgever heeft hem veel voldoening gegeven.

hcardyn

Ludo Boeckx is zelf al vijftien jaar metser bij Roegiers, maar die ervaring overbrengen is niet altijd vanzelfsprekend. “In het begin was het heel moeilijk omdat je echt vanaf nul moest beginnen. Het begint al bij de materiaalkennis. De meesten hadden nog nooit een truweel gezien, laat staan een waterpas. Maar de snelheid waarmee sommigen leerden, heeft me meermaals verbaasd. Het werd een heel positieve en leuke ervaring. Spijtig dat het dan altijd zo snel gedaan is”, zegt hij.

“Je moet er ook rekening mee houden dat het om allemaal verschillende nationaliteiten ging, wat de communicatie niet altijd even makkelijk maakt. Maar we zijn gestart als groep en zijn geëindigd als groep. Van de tien die de opleiding begonnen, zijn er uiteindelijk toch acht die de hele rit van juli tot eind september hebben uitgereden. Dat schenkt heel veel voldoening”, looft Ludo.

De ‘leerlingen’ volgden eerst een maand cursus in het opleidingscentrum in Schoten. Daarna werden ze gedurende twee maanden ondergedompeld in de praktijk aan de Kattendijksluis. Een renovatieproject in het centrum van Antwerpen bood hen de mogelijkheid om met alle gereedschappen en technieken te leren werken die ze nodig hebben voor een goede basis.

“Gestart van helemaal niks hebben ze nu de basis onder de knie. In principe kunnen ze meedraaien, al is het nog altijd niet hetzelfde als volledig in het werkregime van een werf te zitten. Het gaat dan vooral om de snelheid van uitvoering. Maar die moet er in komen door te doen en samen te werken met ervaren metsers. Het stemt me tevreden dat ik die mensen iets heb kunnen bijbrengen en voor mij was het een aangename afwisseling van het dagdagelijkse werk”, besluit de metser-lesgever.

BAR

MEER OVER Talentenwerf