Zevenbergen heeft 27 personeelsleden meer nodig

Print
Ranst - Het personeel dat de zorg draagt voor 230 zwaar gehandicapte gasten van dienstverleningscentrum Zevenbergen wordt ongeduldig. Ze zullen dat tonen in Antwerpen op donderdag 25 november. Tjeu Bollen en Marc Verhaert van de LBC leggen uit wat er schort.

“We nemen dan deel aan een regionale vakbondsactie van de non-profit sector. Onze arbeidsovereenkomst liep af in oktober en de Vlaamse regering lijkt weinig zin te hebben in onderhandelingen. We proberen er al sinds februari overleg mee te organiseren maar ze reageert nauwelijks. In Zevenbergen worden de problemen heel acuut want een officiële telling van het Vlaams agentschap heeft aangetoond dat hier 27 full time jobs meer kunnen opgenomen worden."

"De taakbelasting die we hier hebben wordt steeds zwaarder. Onze gasten worden ouder en hebben meer intensieve zorgen nodig. Met 27 bijkomende voltijdse personeelsleden zouden we in elk van onze woningen een personeelslid meer kunnen plaatsen. We beschikken maar over vier 'vliegende opvoeders' die kunnen opgetrommeld worden als iemand van het personeel afwezig is. Dat is veel te weinig. Zo is het voor onze mensen onmogelijk om iets te plannen want de werkschema’s moeten voortdurend aangepast worden.

"Door een strenge toepassing van de arbeidsduur waarbij gesteld wordt dat er per dag maar maximaal 11 uur kan gewerkt worden is het soms lastig om vervanging te vinden voor iemand die plots niet kan komen werken. De meerderheid van ons personeel zijn vrouwen die hun job vaak proberen te combineren met de opvang van hun eigen kinderen. De van ons verwachte flexibiliteit zorgt vaak voor problemen bij de mensen thuis."

"Vroeger kon je ook al eens vaker met een groep van acht gasten werken maar dat komt minder en minder voor. Veel gasten moeten nu bijna individueel gevolgd worden. Het wordt lastiger om hoofdopvoeders te vinden want mensen haken af wegens die werkdruk en de heel sobere lonen. Onregelmatige prestaties worden ondermaats betaald. Voor een zaterdagdienstof avonddienst krijg je soms 1.44 euro bruto per uur extra.We werken in Zevenbergen bewust met de gasten die de meeste zorgen nodig hebben, dat is altijd het uitgangspunt geweest maar daar zou toch ook iets tegenover moeten staan.”

In Zevenbergen werken ongeveer 430 mensen . Er wonen 230 gasten. Op donderdag 25 november om 8 uur ’s morgens vertrekt een stoet van aan de hoofdingang van Zevenbergen. Met fiets, huifkar en bus gaat het richting Centraal Station in Antwerpen. Onderweg wordt ook halt gehouden aan de woning van Bart De Wever.

Met een Latijnse spreuk die vrij vertaald neerkomt op “Gekrenkt ongeduld leidt tot witte woede” willen de werknemers van Zevenbergen de NV-A kopman duidelijk maken dat het zo niet verder kan.Voor de 230 bewoners wordt een weekend dienst voorzien.

Op vrijdag 19 november is er ook al een actie in Brussel aan het Noordstation van de non-profit sector.

Sylvain LIEKENS

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio