Eerste Guantanamo-gevangene voor gewone rechtbank bijna vrijuit

Eerste Guantanamo-gevangene voor gewone rechtbank bijna vrijuit

Eerste Guantanamo-gevangene voor gewone rechtbank bijna vrijuit

Print
In de Verenigde Staten heeft voor het eerst een gewone rechtbank zich over het lot van een voormalige Guantanamo-gevangene mogen buigen. Opvallend is dat Ahmed Ghailani, op één van de 286 aanklachten na, vrijuit ging.

Ghailani, een man van 36 uit het Afrikaanse Tanzania, moest zich verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Daarbij kwamen 224 mensen, waaronder ook twaalf Amerikanen, om het leven.

De beschuldigde werd vrijgesproken voor moord en samenzwering tot moord. Enkel de aanklacht "complot om Amerikaanse goederen te vernietigen" werd weerhouden.

Zes jaar geleden werd Ghailani in de boeien geslagen in Pakistan. In 2006 werd hij overgebracht naar Guantanamo. President Obama heeft er werk van gemaakt om voortaan heel wat gevangenen uit Guantanamo voor gewone rechtbanken te brengen, maar de zaak-Ghailani is voor hem nu een klap in het gezicht.

Het vonnis kan als gevolg hebben dat de gevangenis langer zal openblijven. Eind januari kent de man uit Tanzania zijn straf. Hij riskeert 20 jaar cel tot levenslang.

Zijn advocaten, die beweren dat Ghailani werd mishandeld in Guantanamo, gaan in beroep tegen de veroordeling.

.

Nu in het nieuws