Antwerpse OCMW-ontvanger onterecht aan de deur gezet

Antwerpse OCMW-ontvanger onterecht aan de deur gezet

Antwerpse OCMW-ontvanger onterecht aan de deur gezet

Print
Antwerpen - De Raad van State vernietigt het ontslag van Antwerps OCMW-ontvanger Erik Peeters in 2005. Peeters kan eigenlijk terug aan de slag bij het OCMW en heeft recht op zijn wedde van de afgelopen jaren.

De voormalige OCMW-ontvanger Peeters kwam in 2002 in opspraak, toen bleek dat er een onverklaarbaar verschil van 22,5 miljoen euro zat tussen de boekhoudingen van het OCMW en de toenmalige OCMW-ziekenhuizen. Uit het revisorenverslag toen bleek dat door onvoldoende geschreven procedures de controle op de financiën zeer moeilijk was.

Pas in 2004 bestelde de OCMW-raad een nieuw onderzoek bij Ernst&Young. Daarbij werden de conclusies van het revisorenverslag bevestigd. Dit vormde dan de basis voor de OCMW-raad om een tuchtprocedure op te starten tegen de ontvanger in 2005. Dat jaar werd hij ook ontslagen.

Verjaringstermijn verstreken

Alleen was volgens de Raad van State de verjaringstermijn van zes maanden al lange tijd verstreken. Er kon geen tuchtprocedure meer worden opgestart.

“Het OCMW kan wel degelijk worden verweten te lang te hebben getreuzeld”, zegt het arrest van de Raad van State.

Ontslag onbestaande

Met dit arrest is het ontslag van Peeters onbestaande. “Hij zou dus terug aan de slag kunnen gaan als OCMW-ontvanger”, zegt Dirk Lindemans, advocaat van Peeters. “Ook heeft hij recht op de wedde van de afgelopen vijf jaar. Er is natuurlijk een verschil tussen de juridische en de feitelijke realiteit. Ondertussen heeft het OCMW van Antwerpen een andere ontvanger.”

Antwerps OCMW-voorzitster Monica De Coninck (sp.a) wenste niet veel kwijt over het arrest. “De juristen onderzoeken het en bekijken wat de mogelijke volgende stappen zijn”, zegt De Coninck.

Het ontslag kan zware financiële gevolgen hebben voor het Antwerpse OCMW. Een OCMW-ontvanger in de stad Antwerpen verdient jaarlijks ruim 100.000 euro bruto.

Sacha Van Wiele

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio