"Dataretentierichtlijn" wint prijs voor schending van privacy

De Liga voor Mensenrechten heeft haar eerste Big Brother-award toegekend aan de Europese dataretentierichtlijn. De Big Brother-award wordt uitgereikt aan een organisatie, persoon of wet die de privacy op de meest groffe manier schendt.

De dataretentierichtlijn van de Europese Unie dateert al uit 2006. Ze verplicht providers om bepaalde internetgegevens van al hun abonnees minstens zes en hoogstens achttien maanden te bewaren.

Wat moet bijgehouden worden? Antwoord: welke internetsites hebt u bezocht, met wie hebt u getelefoneerd en met wie hebt u gemaild. De inhoud van deze boodschappen moet niét worden bijgehouden. De EU vindt deze richtlijn nodig in de strijd tegen identiteitsfraude (waarbij iemand onder uw naam allerlei dingen doet), terroristische aanslagen en het leegplunderen van internetbankrekeningen. Alleen een onderzoeksrechter kan de gegevens onder strikte voorwaarden opvragen in het kader van gerechtelijke onderzoeken over deze misdrijven.

De lobby van internetproviders was tegen deze 'lange' bewaartermijnen omdat de providers dan meer opslagruimte moeten hebben, wat duur is. Ze kon de bewaartijd beperkt houden. De mensenrechtenorganisaties voeren dezelfde strijd als de lobby van internetproviders.

België heeft de richtlijn onder druk van advocaten en mensenrechtenorganisaties nog altijd niet in zijn interne wet omgezet. Tijdens hoorzittingen in de Senaat betoogden vertegenwoordigers van de federale politie dat steeds meer misdrijven via het internet gepleegd worden en dat het onmogelijk is om deze nog op te sporen als deze gegevens niet veel langer worden bijgehouden. Sommige senatoren vroegen zich af of men de providers niet moest verplichten om de data bij te houden tot deze misdrijven verjaard zijn, 30 jaar dus.

Meer over deze richtlijn vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Nu in het nieuws