General Motors tegen 33 dollar weer op de beurs

De beursgang van het nieuwe General Motors is een groot succes geworden. De beleggers betaalden bij de hernieuwde beursgang meteen 33 dollar voor een aandeel van de maatschappij.

Het oude General Motors is dood. Leve het nieuwe General Motors (GM). Achttien maanden nadat de oude autobouwer roemloos ten onder is gegaan, staat GM weer op de beurs.

Het huidige bedrijf wordt gecontroleerd door de Amerikaanse en Canadese overheid. Voorts heeft ook de vakbond een deel van de aandelen in handen. Ze namen de activiteiten van de oude autobouwer over en namen een nieuwe start. De gigantische schulden bleven achter in het oude bedrijf.

De Amerikaanse overheid wilde nu een deel van haar geld terug. Daarom werd een pakket aandelen verkocht aan geïnteresseerde beleggers.

De vraag naar de aandelen van het nieuwe General Motors overtrof intussen ruim het aanbod. Daarom werd eerst de prijs verhoogd. Aanvankelijk zou de prijs liggen tussen 26 en 29 dollar per stuk. Later werd de vork verhoogd tot 32 tot 33 dollar. Uiteindelijk kwam hij aan de bovengrens uit.

Tegelijk werden meer aandelen aangeboden. Eerst stonden er 365 miljoen in de verkoop, nu 478 miljoen. Dat betekent dat nu al meer dan 30% van het bedrijf opnieuw is geprivatiseerd.

Nog steeds verlies

De nieuwe aandelen van General Motors zijn voor meer dan 90 procent gekocht door Amerikaanse investeerders, zoals pensioenfondsen.

De totale opbrengst van de beursgang voor de Amerikaanse overheid loopt op tot 23 miljard dollar. Al betekent dit dat de Amerikaanse belastingbetaler nog steeds verlies maakt bij de verkoop van de aandelen. In 2009 werd 50 miljard dollar Amerikaans geld in de autobouwer gepompt. In ruil kreeg de Amerikaanse overheid 60% van de aandelen.

JVG

Nu in het nieuws