Merkel ontvangt hoogste burgerlijke onderscheiding VS

Merkel ontvangt hoogste burgerlijke onderscheiding VS

Merkel ontvangt hoogste burgerlijke onderscheiding VS

Print
Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, mag weldra een "medal of freedom" in ontvangst nemen, de hoogste burgerlijke onderscheiding in de VS. Dat heeft president Barack Obama laten weten.

De eremedaille is bestemd voor mensen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid of nationale belangen van de VS, de wereldvrede of culturele of andere publieke belangen.

"Ze hebben ons geïnspireerd, onze cultuur verrijkt en hebben ons land een betere plaats gemaakt om te leven", aldus Obama over Merkel en de veertien andere genomineerden.

De Democraat was achteraf ook vol lof over het feit dat Merkel de eerste uit Oost-Duitsland is die het schopte tot bondskanselier van een verenigd Duitsland.

Ook ex-president George Bush Sr., de Amerikaanse zakenman Warren Buffet, de Amerikaanse dichteres Maya Angelou, de Amerikaanse artiest Jasper Johns, de cellist Yo-Yo Ma, ex-baseballvedette Stan Musial, ex-basketbalster Bill Russell, vakbondsman John Sweeney, mensenrechtenactivisten John Lewis en Sylvia Mendez, Holocaustoverlevende en auteur Gerda Weissmann Klein, Jean Kennedy Smith, John Adams, een advocaat die zich inzet voor het milieu, en Tom Little, die eerder dit jaar werd vermoord door de Taliban in Aghanistan tijdens een humanitaire missie, worden begin volgend jaar met de medaille gelauwerd.

Eerder waren al onder meer Nelson Mandela, Tony Blair, Helmut Kohl en John Howard aan de beurt.

.

Nu in het nieuws