Gimv boekt kwart minder winst

De Gimv heeft in de eerste helft van haar boekjaar 2010/2011 een nettowinst geboekt van 56,8 miljoen euro. Dat is een kwart minder dan de 75,4 miljoen euro uit dezelfde periode van vorig jaar. Toch wil de beursgenoteerde investeringsmaatschappij haar aandeelhouders over dit boekjaar een dividend uitbetalen van minstens 2,40 euro bruto of 1,80 euro netto.

jvangeyte

De Gimv belegt haar vermogen in een waaier van activiteiten. Ze heeft een totale portefeuille opgebouwd van 810,9 miljoen euro. Daarnaast heeft ze nog 214 miljoen euro in kas om bijkomende investeringen te doen.

Het overgrote deel van de investeringen gebeurt in ondernemingen die niet op de beurs staan.

Het resultaat van de onderneming komt uit de winst of het verlies dat ze maakt bij het verkopen van vroeger genomen participaties. Daarnaast moet ze ook de tussentijdse schommelingen van de waarde van haar huidige participaties in rekening nemen, alsook de opbrengsten van de geldbeleggingen en de ontvangen dividenden. Daarvan moeten dan alle kosten worden afgetrokken.

"Onze winst is weliswaar lager dan die van vorig jaar, maar hij is van veel betere kwaliteit", zegt algemeen directeur Koen Dejonckheere. Hij is namelijk meer gebaseerd op de industriële prestaties van de bedrijven waarin we hebben geïnvesteerd en minder op de fluctuaties op de financiële markten."

Beweging

Tijdens de eerste helft van het boekjaar boekte de GIMV 29 miljoen euro aan gerealiseerde meerwaarden op de verkoop van enkele participaties. Daarnaast steeg ook de waarde van de portefeuille met 31,3 miljoen euro.

De Gimv deed in die periode voor 81,7 miljoen euro aan nieuwe investeringen. De voornaamste waren die in Acertys, Bananas, Belwind, Ceres, Datacontact, Inside Contactless, Luma, McPhy Energy, OneDirect, Private Outlet en Res Software.

Daarnaast werden ook voor 55,5 miljoen euro aan participaties van de hand gedaan. De voornaamste waren ANP, Claymount, CoreOptics, Microtherm, Mondi Foods, Movetis, Prolyte en Santhera Pharmaceuticals.

De komende maanden verwacht Dejonckheere meer investeringen dan verkopen. "Onze volledige kasvoorraad mag op. We willen hem investeren in nieuwe participaties. Al zullen we wel voorzichtig blijven want we merken dat er meer concurrentie is tussen de kapitaalverschaffers. Zotte prijzen gaan we niet geven."

JVG