"Cholera Haïti kwam 100 procent zeker uit Nepal"

Cholera Haïti kwam 100 procent zeker uit Nepal

"Cholera Haïti kwam 100 procent zeker uit Nepal"

Print
Volgens een Zweedse diplomaat is het 100 procent zeker dat de cholera-epidemie in Haïti haar oorsprong heeft in Nepal. Intussen is het eerste geval in Florida opgedoken.

"Het is gebleken dat de cholera uit Nepal kwam", zei Claes Hammar, de ambassadeur van Zweden in Haïti. Hammar, die Haïti twee weken geleden bezocht, zei dat de informatie uit diplomatieke bron komt. "Het is 100 procent waar. Er zijn tests gedaan en de oorsprong werd in Nepal getraceerd."

Het Nepalese leger ontkende dinsdag dat zijn blauwhelmen verantwoordelijk waren voor de epidemie.

Florida

In Florida is een eerste geval van cholera ontdekt dat samenhangt met de epidemie die sinds half oktober in Haïti woedt. De ziekte werd vastgesteld bij een vrouw die onlangs op bezoek was bij haar familie in Haïti.

"Ze maakt het goed", zei dokter Thomas Torok aan de krant Miami Herald. Hij is choleraspecialist op het departement voor gezondheid van de staat Florida. "Andere mogelijke gevallen worden onderzocht."

Florida telt 240.000 mensen die in Haïti geboren zijn en regelmatig naar hun land terugkeren. De epidemie heeft in Haïti al 1.110 mensenlevens geëist.

MEEST RECENT