Belgen verbruiken 11% meer gas

Print
In de eerste negen maanden van 2010 werd in België 11% meer gas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Fluxys, dat instaat voor de distributie. Ook maakte het bedrijf bekend dat het een interimdividend gaat uitbetalen in december.

De stijging van het aardgasverbruik in ons land komt vooral op rekening van de bedrijven. De ondernemingen die rechtstreeks gas afnamen van Fluxys, sloegen 16% meer in. Kmo's en particulieren waren goed voor 12% meer. En elektriciteitscentrales sloegen 7% meer in.

Voor Fluxys leverde dit in de eerste negen maanden niettemin maar voor 524 miljoen euro aan facturen op, tegenover 533 miljoen euro in dezelfde periode van 2009. Die daling vloeit onder meer voort uit de daling van de vervoers- en opslagtarieven.

Dividend

Toch zit er voor de aandeelhouders een extraatje in. Een reeks verschuivingen in de bedrijvenstructuur rond Fluxys leidde tot een eenmalige boekhoudkundige meerwaarde van 160 miljoen euro. Daarom zal het bedrijf vanaf 16 december 2010 een eenmalig interimdividend van 228 euro uitbetalen. Iets wat vooral door de openbare aandeelhouders van Fluxys - de gemeenten - gunstig zal worden onthaald.

JVG

.

Nu in het nieuws