Rampenfonds heeft maar 14 miljoen in kas

Rampenfonds heeft maar 14 miljoen in kas

Rampenfonds heeft maar 14 miljoen in kas

Print
Het Rampenfonds heeft maar 14 miljoen euro in kas. Dat is mogelijk te weinig voor de schade van de wateroverlast van de voorbije week, blijkt uit het parlementair antwoord van staatssecretaris Bernard Clerfayt. N-VA-kamerlid Peter Luyckx dringt aan op een betere financiering.

Wie door de overstroming schade heeft aan zijn woning kan terecht bij zijn verzekeraar. De dekking is immers verplicht opgenomen in een brandverzekering.

Toch valt niet alle schade daaronder. Bijvoorbeeld een tuinhuis is niet altijd gedekt. Of schade aan bedrijfsgebouwen. Ook leefloners die zich geen brandverzekering kunnen veroorloven, worden door het Rampenfonds vergoed.

Het Rampenfonds haalt zijn middelen uit de begroting van de totale BTW-ontvangsten. In 2006 werd eenmalig 26,7 miljoen euro in het fonds gestopt, sindsdien komt er jaarlijks 11,86 miljoen euro bij.

Het aantal erkende natuurrampen in België blijft echter stijgen. Sinds 2000 werd België door 54 rampen - vooral overstromingen- getroffen.

In 2006, toen de overheid tien natuurrampen erkende, betaalde het fonds een recordbedrag van 19.618.156 euro uit voor 4.489 schadedossiers. Vorig jaar werd 17.311.968 euro uitgegeven.

JVG

.

Nu in het nieuws