Netbeheerder wil schade aan wegen niet volledig vergoeden

Print
Kontich - Bedrijven die werkzaamheden uitvoeren aan nutsleidingen op openbaar domein, moeten daarvoor een retributie betalen. Distributienetbeheerder Iveka weigert echter de volledige vergoeding te betalen.

Elke eigenaar van nutsvoorzieningen die tijdens werkzaamheden de openbare weg openbreekt, moet daarvoor een schadevergoeding betalen aan de gemeente. In een nieuw retributiereglement legde de gemeenteraad de tarieven vast voor de volgende twee jaar. Wie een sleuf openlegt in de rijbaan, betaalt dan 2 euro per meter, of 1,5 euro als het een stuk voetpad is.

Volgens raadslid Stefan Vandevorst (sp.a) zal Iveka dit reglement niet respecteren. Iveka beheert het distributienetwerk voor gas en elektriciteit in 46 gemeenten in opdracht van energieleverancier Eandis. “Iveka heeft een eigen reglement, waarin ze een maximumbedrag vastleggen dat ze bereid zijn te betalen. Als de retributie die de gemeente aanrekent, meer bedraagt, zullen ze die niet betalen”, aldus Vandevorst.

Schepen van Financiën Jef Plasmans (CD&V) bevestigt dat Iveka inderdaad een plafondbedrag heeft bepaald. “We zijn al blij dat we dit bedrag recupereren, anders krijgen we niks.”

Ook Bart Van der Spiegel (Groen!) heeft vragen bij het retributiereglement. “Een voetpad dat half wordt opgebroken, wordt dikwijls slecht hersteld en blijft soms tientallen jaren scheef liggen.” Van der Spiegel vroeg zich ook af of er geen kwaliteitsnormen opgelegd moeten worden voor herstellingen aan de openbare weg.

PhDe

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio