Belg verdient gemiddeld 3.004 euro bruto per maand

Belg verdient gemiddeld 3.004 euro bruto per maand

Belg verdient gemiddeld 3.004 euro bruto per maand

Print
De Belg verdient gemiddeld 3.004 euro bruto per maand. Dat blijkt uit de salarisenquête van Vacature en K.U.Leuven. Aan de rondvraag werkten 63.193 Belgen mee.

Het gemiddelde maandloon ligt 100 euro hoger dan bij de vorige salarisenquête uit 2008. Toch stelt Vacature dat over het algemeen de lonen amper hebben bewogen de voorbije twee jaar. "Alleen schaarse diploma's, waaronder industrieel en burgerlijk ingenieur, konden genieten van betere loonvoorwaarden", luidt het.

De hoogste lonen in ons land zijn terug te vinden bij de internationale instellingen, zoals de EU en de Navo, gevolgd door de chemie- en de farmaciesector. Dat waren in het verleden ook al de beste betalers.

De best betalende bedrijfsafdelingen zijn de juridische dienst (+6 pct meer dan gemiddeld), en de onderzoeksafdeling (+5 pct). In de afdelingen logistiek (-7 pct) en administratie (-3 pct) vinden we de laagste salarissen.

Uit de enquête blijkt nog dat een jonge universitair zijn carrière start met een gemiddeld bruto maandloon van 2.348 euro. Een diploma blijft in elk geval waardevol: met een universitair diploma verdient men ruwweg de helft meer dan iemand zonder diploma.

Tot slot worden in Brussel nog steeds de hoogste lonen betaald, terwijl in de provincie Luxemburg gemiddeld de laagste lonen gelden.

MEEST RECENT