Vakbond schort blokkade op bij Opel Antwerpen

Vakbond schort blokkade op bij Opel Antwerpen

Vakbond schort blokkade op bij Opel Antwerpen

Print
Bij Opel Antwerpen schort het ABVV om 16.15 uur de blokkade aan de fabriekspoorten op. Dat zegt Rudi Kennes van het ABVV. De vakbond doet dat na een brief van de directie die ermee dreigde de schade te verhalen op de vakbondsmensen en na toezeggingen over nieuwe gesprekken voor de verkoop van de fabriek volgende week.

"Zeker zes mensen van het ABVV hebben een aangetekende brief ontvangen van de lokale directie, waaronder ik", zegt Kennes. "Daarin stelt men dat de blokkade onmiddellijk moet worden opgeheven. Zoniet zou de schade op ons persoonlijk worden verhaald."

Volgens de directie hebben de vakbonden zich verbonden tot sociale vrede en dreigde de blokkade "aanzienlijke en onherstelbare schade" toe te brengen.

Verkoop

Het ABVV blokkeerde sinds maandagochtend de fabriekspoorten uit onvrede omdat het gesprek over de verkoop van de fabriek niet wordt heropgestart. Het ABVV is er van overtuigd dat er nog steeds geïnterresseerde kopers zijn, maar dat GM elk gesprek weigert.

De vakbond kloeg tevens aan dat het afbouwscenario voor de fabriek - waarbij vanaf december sommige afdelingen eerder worden stilgelegd dan andere - zonder overleg is uitgewerkt.

De voorbije dagen kon er gewerkt worden en vrachtwagens konden leveren, maar de vakbond verhinderde dat afgewerkte wagens of ander materiaal de fabriek verliet.

Nieuwe gesprekken

Het ABVV schort de actie nu op. "Er komen nieuwe gesprekken op Europees niveau over de verkoop van de fabriek, aan een investeerder of aan het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen", zegt Kennes.

"Die zullen volgende week in Antwerpen plaatsvinden met een delegatie van de lokale directie, de lokale vakbonden, de Europese ondernemingsraad en de Europese GM-directie. Zolang die onderhandelingen duren, schorten wij de blokkade op. We zijn blij dat we op zijn minst opnieuw aan de tafel kunnen zitten daarover en vragen duidelijkheid tegen uiterlijk 31 december."

.

Nu in het nieuws