Tot negen jaar cel voor invoer cocaïne in Antwerpen

Print
Antwerpen - Flamur S. hangt negen jaar cel en 38.500 euro boete boven het hoofd als leider van een criminele organisatie die koeriers gebruikte om drugs te smokkelen vanuit Zuid-Amerika en binnen Europa. Zijn rechterhand Eduart M. riskeert acht jaar cel en 33.000 euro boete. Voor negentien medebeklaagden werden celstraffen tot vijf jaar en boetes tot 16.500 euro gevorderd.

De zaak werd woensdag behandeld voor de correctionele rechtbank van Antwerpen. De politie kreeg in maart 2009 de informatie dat Flamur S. grote hoeveelheden drugs ging krijgen. Een jaar eerder viel zijn naam ook al als iemand die maandelijks 20 tot 30 kilo cocaïne zou verhandelen.

Via telefoontaps werd volgens de procureur een criminele organisatie blootgelegd met aan het hoofd Flamur S., Eduart M. en een onbekend gebleven man in de Verenigde Staten die 'De Bedrieger' werd genoemd.

Via allerlei tussenpersonen zochten ze koeriers om cocaïne te smokkelen. Die werden meestal geronseld in het buitenland, zodat ze niet rechtstreeks gelinkt konden worden aan de twee hoofdbeklaagden, die vanuit Antwerpen opereerden.

De koeriers werden naar Peru gestuurd. Twee keer liep het mis en keerden ze zonder drugs weer naar huis. Tweemaal werden ze op de luchthaven betrapt met voor in totaal 74 kilogram in cocaïne gedrenkte kledingstukken in hun bagage.

De organisatie verhandelde ook drugs in Europa en voerde onder meer cocaïne in vanuit Duitsland en Nederland. Ze zocht ook een manier om cocaïne te smokkelen via wijnflessen, maar dat draaide op niets uit.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio