Heraanleg markt start ook zonder uitspraak in proces

Herentals legt in principe volgend jaar de Grote Markt opnieuw aan, wat het proces rond de straatstenen ook brengt.

jrosquin

Blikvanger in de Herentalse ontwerpbudgetten voor 2011 is de heraanleg van de Grote Markt en omgeving. Die grootschalige ingreep moet de afbrokkelende Indische stenen vervangen door graniet. Voor de operatie schrijft de stad 750.000 euro in, kosten die Herentals wil verhalen op de partij die aansprakelijk wordt gesteld voor het kasseiendebacle. Een gerechtsdeskundige maakt momenteel een dossier op om voor de rechter in kortgeding te bewijzen dat de heraanleg dringend is.

“We gaan ervan uit dat de werkzaamheden volgend jaargebeuren”, zegt de Herentalse schepen van Financiën Jan Bertels (sp.a). “Het is duidelijk dat de stad niet verantwoordelijk is voor het probleem, de juridische discussie gaat tussen onder meer de leverancier en aannemers.”

Het blijft koffiedik kijken wanneer het proces over die ‘schuldvraag’ feitelijk voor de rechter komt. Het is bovendien voorspelbaar dat de veroordeelde partij tegen de uitspraak nadien in beroep gaat. De procedure kan zo jaren aanslepen.

“Dat maakt voor de heraanleg niet zo veel uit. Indien nodig gaan we de werkzaamheden als stad prefinancieren, om later de kosten op de aansprakelijke te verhalen. Voor mij is het vooral van belang dat het plaatje financieel op langere termijn klopt”, zegt Bertels.

HO

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio