Tekort aan medicijnen voor kinderen met hiv

In Malawi zijn 191.000 kinderen besmet met het hiv-virus. Een tekort aan middelen zorgt ervoor dat deze kinderen geen goede behandeling en zorg krijgen.

ikerremans

De meest recente Aids Epidemic Update van Unaids en de Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er in 2007 wereldwijd 2,1 miljoen kinderen jonger dan vijftien jaar besmet waren met hiv. Van deze kinderen wonen er 1,8 miljoen in Afrika ten zuiden van de Sahara. De Campagne tegen Pediatrische Aids (CEPA) schat dat er in Afrika jaarlijks 370.000 nieuwe infecties bij kinderen bijkomen.

Unaids schat dat er in Malawi 191.000 kinderen jonger dan vijftien jaar besmet zijn met hiv. Van de 27.000 van deze kinderen met vergevorderde hiv en lage aantallen CD4-cellen, krijgt maar iets minder dan twee derde antiretrovirale therapie.

Slechte coördinatie

"Er zijn in Malawi geen medicijnen voor kinderen met aids. Ze krijgen tabletten die bedoeld zijn voor volwassenen. De ze tabletten worden dan doormidden gebroken", zegt George Kayange, directeur van het Centrum voor Documentatie en Informatie over Kinderrechten (EKAM) in Lilongwe.

EKAM zegt dat de overheid ervoor moet zorgen dat de fabriek ook medicijnen produceert die specifiek voor kinderen bestemd zijn. "Dat is erg belangrijk, omdat de behandeling dan geen problemen meer geeft", zegt Mphoyo. Daarnaast moeten er meer goed opgeleid medisch personeel komen, zegt hij. Ook zijn er nog steeds te weinig centra in het land die kinderen met hiv en aids kunnen bijstaan.

Vastgoed

Jobs in de regio