Motorrijders krijgen twee kilometer vangplanken

Print
Antwerpen - Motorrijders krijgen volgend jaar vangplanken tussen de vangrails. Die maatregel kan hun leven redden.

“Als een motorrijder valt en over het wegdek glijdt, is een vangrail levensgevaarlijk”, zegt Theo Beeldens van de Motorcycle Action Group (MAG). “Want een vangrail staat op een paaltje. Als je tegen zo’n paaltje glijdt, betekent dat minstens een amputatie voor de motard. Heel vaak zien we dat de afloop zelfs dodelijk is. Daarom hebben we bij de Vlaamse regering aangedrongen op het plaatsen van die vangplanken.”

Vangplanken zijn metalen platen die de vangrail onderaan ‘dicht’ maken. Glijdt iemand daartegen, dan is de impact minder zwaar en de afloop zeker niet zo dramatisch. “We hebben al vangplanken geplaatst in bochten waar het risico om te vallen groot is”, bevestigt Erika Decorte van het Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen.

“Zo staan er op de op- en afrit van de Ring aan de Groenendaallaan in Merksem en aan de Kleine Barreel in Brasschaat. Ook de Tijsmansbochten, tussen de A12-Noord en de Ring, kregen die beveiliging.”

“De Vlaamse regering heeft ons beloofd om in elke provincie jaarlijks circa twee kilometer vangplanken te zetten”, zegt Theo Beeldens. “Waar de nieuwe planken terechtkomen, is nog niet uitgeklaard”, zegt Erika Decorte. In elk geval op plaatsen waar het risico op vallen groot is.

JVB

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio