38.000 mensen gebruikten bankoverstapdienst

Print
38.482 mensen hebben het voorbije jaar gebruik gemaakt van de bankoverstapdienst om hun rekeningen en bijhorende kaarten en betaalopdrachten naar een nieuwe bank te laten overschrijven. De aanvragen werden gemiddeld op acht dagen afgehandeld.

Om mensen vlotter van bank te laten veranderen, werd bankoverstapdienst ingevoerd. Het volstaat daarbij om nog één formulier in te vullen. Nadien moet de nieuwe bank alles regelen met de oude. Het gaat dan om het invoeren van permanente betalingsopdrachten en domiciliëringen, alsook het aanvragen van bankkaarten. En dat moet gratis zijn voor de consument.

Tot nog toe kregen de banken hiervoor 18 bankwerkdagen tijd. Dat werd in 99% van de gevallen ook gehaald. Sinds 1 november is de periode teruggebracht naar acht bankwerkdagen. Iets wat haalbaar moet zijn want de afhandeling in het voorbije jaar nam gemiddeld maar acht dagen in beslag.

Domiciliëringen

Een pijnpunt in de hele operatie blijkt het verwerken van de domiciliëringen te zijn. Afgesproken werd dat de schuldeisers (water, elektriciteit, telecom, ziekenfonds....) hun bestanden binnen de vijf dagen zouden aanpassen, maar dit durft al eens uit te lopen.

Aan de bankoverstapdienst nemen 27 banken deel. Ze beheren samen nagenoeg alle zichtrekeningen van consumenten in ons land. Eind 2009 ging het om ruim 13 miljoen rekeningnummers.

JVG

.

Nu in het nieuws